כימיה במטבח

מותאם לכיתות : ז-ט


תיאור

קהל יעד: תלמידי חטיבת ביניים

מטרת המעבדה: המטבח הביתי הוא למעשה מעבדה ביוכימית: מתערבבים בו חומרים חלבוניים, שומניים, פחמימות וממסים נוזליים. במעבדה התלמידים יחקרו התנהגויות של חומרים שונים המוכרים לנו מחיי היום-יום, וילמדו על המשפחות הכימיות שאליהן הם משתייכים.

מושגים ונושאים מרכזיים שנלמד במעבדה:

תקציר המעבדה: במהלך המעבדה נלמד על אבות המזון השונים (חלבונים, שומנים, פחמימות), ונדגים שיטות לאיתור החומרים במזון. התלמידים ישתמשו באינדיקטורים מתאימים לחומרים השונים, ונעמוד על ההבדלים הכימיים המאפשרים את ההבחנה ביניהם. התלמידים ילמדו על נשימה של תאית (תא השמר כמודל לתא אאוקריוטי) ויעקבו אחרי נשימה תאית בתנאי מחייה שונים. בנוסף, התלמידים יבחנו התנהגות יחסי גומלין של נוזלים הידרופיליים והידרופוביים (רוטב לסלט; מיונז). לבסוף, נלמד על התנהגות של חומרים שונים, ונדגים זאת על ידי אובלק (oobleck) בתור נוזל לא-ניוטוני.

משך המפגש: מפגש אחד של 2-4 שעות אקדמיות.