מיקרוביולוגיה והנדסה גנטית (ה'-ו')

מותאם לכיתות : ה-ו

מרצה : דן אבן


תיאור

בחלק הראשון של קורס המיקרוביולוגיה ניחשף אל עולם הנסתר מהעין של המיקרואורגניזמים החיים בסביבת האדם והצומח.

נלמד מהם מיקרואורגניזמים ואיזה סוגים שונים קיימים בסביבתנו -  חיידקים, פטריות, שמרים אצות חד-תאיות ווירוסים. 

הם אמנם יצורים זעירים אך בעלי ערך רב לעולם החי והצומח, ותפקיד מרכזי בשמירה על בריאות כדור הארץ - נחשף לתפקידים השונים שיש להם בסביבה, כיצד הם עוזרים למחזור אנרגיה בכדור הארץ, איך הם מייצרים חמצן אותו אנחנו נושמים ולעוד תפקידים רבים ומגוונים שהם ממלאים.

בין היתר נלמד על ההיסטוריה של אותם יצורים: כיצד הם התגלו לראשונה, היכן הם נמצאים בסביבה ואיך ניתן לבודד או לגדל אותם? כיצד נוצרו מיני חיידקים שונים ומה מאפיין אותם? נתמודד עם אתגרים שונים בתחום המיקרוביולוגיה הסביבתית: התלמידים יזכו להתנסות בבידוד חיידקים ממקורות שונים במהלך סדרת מעבדות מרתקת ומאתגרת.

כמו כן, חלק נוסף בקורס יוקדש למיקרוביולוגיה קלינית - נלמד על חיידקים מחוללי מחלות בבני אדם ובצמחים - כיצד אנו מטפלים בזיהומים שנגרמים על ידי מיקרואורגניזמים שונים, כמו טיפול באנטיביוטיקה או בנוגדנים. בחלק זה גם נלמד כיצד בעזרת מחקר חדשני משתמשים בחיידקים “טובים” למניעה של מחלות בבני אדם ככלי טיפולי חדש למניעת סוכרת, סרטן ואפילו טיפול בדיכאון ומחלות נפשיות. 

חלק אחרון בקורס יוקדש לשימוש במיקרואורגנזימים ככלי מרכזי בביוטכנולוגיה (מזון, תרופות, נושאים סביבתיים) והנדסה גנטית. נלמד איך מיקרואורגנזימים שונים מאפשרים לנו לייצר אוכל כמו לחם, גבינות ומשקאות כמו יין ואלכוהול. נלמד על מערכת ה-CRISPR שמקורה בחיידיקים והתגלתה בשנים האחרונות, ומדוע היא הופכת לעמוד תווך מרכזי בנושא ההנדסה הגנטית. 

הקורס יכלול שיעורי מעבדה וילווה במגוון סרטונים שיאפשרו לתלמידים להבין לעומק את הנושאים שנמצאים היום בחזית המחקר המדעי.